PERIODICITAT: Les sortides es fan generalment una vegada al mes, habitualment el cap de setmana.
COMUNICACIÓ: El sistema principal de comunicació entre el Grup de Joves, les famílies i els joves participants és el correu electrònic. L’adreça del Grup de Joves és joves@aetalaia.cat. Durant les sortides, es creen grups de whatsapp per tenir una comunicació fluïda amb les famílies; aquests grups se suprimeixen passats uns dies de l’activitat per a la qual van ser creats.
EQUIP D’INSTRUCTORS I MONITORS: Els instructors i monitors responsables de l’organització i dinamització de les excursions tenen titulació de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), de la Federació Catalana d’Espeleologia, de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya o d’altres institucions. La seva participació en la dinamització de les activitats del Grup de Joves és voluntària i altruïsta.
FITXA TÈCNICA: 10 dies abans de cada activitat es penja la fitxa tècnica al web i s’envia un missatge de c/e perquè tothom se n’assabenti. A la fitxa tècnica hi ha tota la informació disponible sobre l’activitat programada, els horaris, el preu, la llista de material, etc., i també un espai on l’adult responsable del menor ha d’emplenar les seves dades i signar. IMPORTANT: cada jove participant ha de portar la fitxa tècnica impresa i signada pel pare/mare/tutor.
COST: El preu de les activitats cobreix principalment les despeses de transport, tant dels joves participants com dels instructors i monitors que dirigeixin l’activitat, però de vegades cal afegir-hi el cost de lloguer de material, allotjaments, etc.
TRANSPORT: Quan és factible, s’utilitzen transports públics per fer els desplaçaments. Per als altres casos, la majoria, cal el suport d’algunes famílies per fer possible el desplaçament amb vehicles particulars. En aquests casos, s’abonen les despeses corresponents (peatges, aparcaments, quilometratge, etc.) als conductors dels vehicles. En qualsevol cas, quan rebeu la fitxa tècnica, ja hi figura el sistema de transport.
ACTIVITATS FORMATIVES: Les activitats excursionistes s’organitzen de manera que els participants també es vagin formant. En el transcurs de les sortides, sempre que és possible, es fan tallers de mapa i brúixola, tècniques d’orientació, meteorologia, tècniques de progressió, seguretat, coneixement del medi, educació alimentària, hidratació, material i equip, primers auxilis, situacions d’emergència, hàbits saludables, geologia, normativa d’espais protegits, etc.